Spożywanie pokarmów jest jednocześnie przyjemnością i koniecznością życiową.
Rodzaj wyłonionej stomii może decydować o niektórych zaleceniach dietetycznych. U większości pacjentów z kolostomią nie wymaga się stosowania specjalnej diety. Nieco inaczej przedstawia się sytuacja pacjentów z ileostomią. Wydalanie wody i niektórych składników mineralnych może być u nich wzmożone. Składniki te należy spożywać w zwiększonych ilościach, w celu uniknięcia niedoborów, szczególnie w okresie upałów i przy zwiększonym wysiłku fizycznym. Pacjenci z ileostomią powinni pić dużo wody, spożywać stosunkowo dużo soli (6g/dobę), spożywać nieco mniej surowych warzyw i owoców oraz pić mniej soków.
Ważniejsze zalecenia żywieniowe:
- Zaraz po wyjściu ze szpitala ułóż sobie jadłospis na podobieństwo diety szpitalnej (jest ona lekkostrawna). W tym okresie bezwzględnie unikaj słodyczy, pokarmów tłustych i ciężkostrawnych. Wszystkie nowe składniki wprowadzaj stopniowo, w odstępach dwu- lub trzydniowych.
- Jedz wolno i dokładnie przeżuwaj pokarm. Obecność nie strawionych resztek pokarmu w kale, szczególnie u pacjentów z ileostomią spowodowane jest niestarannym przeżuwaniem pokarmu (każdy kęs powinien być gryziony przynajmniej 30 razy).
- Szczególnie dużo powinno być w Twoim pożywieniu pokarmów zawierających białko. Białko jest dobrym źródłem energii i powinno pokrywać jej 10-15% dziennego zapotrzebowania ok. 300 kcal w diecie.
- Jednym z zaleceń żywieniowych jest picie dużej ilości płynów. Woda reguluje przemianę materii, trawienie, wydalanie, ciepłotę ciała i odpowiada za równowagę pracy całego organizmu. Strata wody na dobę wynosi 2-2,5 l. Zapotrzebowanie organizmu nawodę zwiększa się podczas upałów, w czasie gorączki i biegunek. Powinno się unikać napojów słodzonych (nadwaga, otyłość) i gazowanych (zgaga, wzdęcia). Powodują one zwiększenie fermentacji jelitowej i biegunki.
- Włącz do diety kefiry, zsiadłe mleko, a także jogurty. Są one znakomitym źródłem białka i mają duży wpływ na zaburzenia równowagi flory bakteryjnej. Dobrze jest spożywać jogurty zawierające bakterie probiotyczne.
- Do przygotowywania potraw można używać wszystkich przypraw z wyjątkiem tych najbardziej „ostrych” pieprzu cayenne, chili, tabasco czy curry. Ograniczyć jedynie sól kuchenną (można ją zastąpić przyprawami ziołowymi).
- Produkty takie jak groch, fasola, kapusta będą powodowały wzdęcia brzucha i zwiększoną ilość gazów, dlatego nie zaleca się ich spożywania, ale w niewielkich ilościach nie są przeciwwskazane.
- Produkty takie jak groch, fasola, kapusta będą powodowały wzdęcia brzucha i zwiększoną ilość gazów, dlatego nie zaleca się ich spożywania, ale w niewielkich ilościach nie są przeciwwskazane.